събота, 25 февруари 2012 г.

моят артистичен отговор и протест към съмнителната обществена поръчна на МК за орг. на 12 фестивали в България


1: Фестивал на Модерното изкуство - вместо с гети, вълнени чорапи и цървули танцъорите да са боси, това ще подобри тяхното кръвообращение, ще е икономично и полезно. А и знаковото за модерният танц е, че танцъорите се събуват боси. Но това е било направено в началото на 20 век, ние разбира се трябва да наваксваме.

2: Фестивал на виното - танцъорите носят в едната си ръка бутилна вино, с другата ръкомахат за поздрав, като едновременно с това правят пируети и виртуoзни скокове, без да излеят нищо, показвайки техният професионализъм и компетентност относно алкохола.

3: Фестивал на улиците на изкуствата в София - танцъори и артисти са приобщени към фирмите за почистване на столицата, те правят жива верига, протестират и недоволстват от огромните отпадъци, които жителите изхвърлят,  започват гладна стачка-диета, като усърдно тренират йога практики и едновременно с това рисуват с кръвта на телата си бъдеща алея за фелосипеди и файтони, върху която се рекламират новите еко натурални продукти и напитки ; вода с доматен сок, кайсиев екстрат с разтопен еко лед, мушмолен мус върху тесто замесено от фермата на баба и гроздов сок предложен на скара от чичовата асма.

4: Фестивал на Балканската музика – съвременниците Алисия, Преслава, Киро и Домино ансамбъл представят смесване на фолклорни текстове «Стани ми, стани момо» с автентични ехо еко звуци и балкански инструменти, като добавят и техно елементи от племето Планински вечери. Идеята е, че модерните галерии с името momo - moma идват от нашите земи, където неизвестни племена от хилядолетия са били ковали своята свобода и независимост.

5: Фестивал на операта и балета - тук огромна роля изиграва еманципираната жена, която подтиска мъжкото самочувствие като го принуждава да я носи на ръцете си обикаляйки в кръг, за да мине по десния или левия диагонал. Съчетаване на модерна опера, модерен балет и модерни подвижни сцени, които преминават от град на град по новите европейски магистрали.

6: Фестивал на музеите - изнасяне на всички или почти всички експонати от музеите, предоставянето им в градинки и паркове за неопределено време, докато нещо остане, след приключване на проекта през 2013 г. това историческо наследство би могло отново да бъде пренесено в музейните сгради. Транспортната поръчка ще бъде изпълнена от фирми от малцинствата, приобщавайки ги към високото изкуство.

7: Театрален уличен фестивал- на практика създаваме конкурентна среда, за да бъдат разказвани истории на живо пред публиката- “ конкурс за най-добре разказана история на квартал, улица, семейство от София. Историите в съответния квартал или улица. Разказвачите могат да ползват мултимедийни продукти (видео, музика, и т.н.) да илюстрират своите истории. Тези прожекции се случват върху празни калкани или спуснати от балконите гигантски екрани. В този конкурс могат да участват и чужденците живеещи в София.” Задължителното условие е да имате поне 2 деца, все още да не сте развеждан и да не сте осъждан за дребни криминални прояви.

8: Фестивали Средновековен фестивал и Античен фестивал- Създаване на подземна връзка между Несебър и Слънчев бряг, където да се осъществи най-голямото Балканско хоро, което да продължава 24 часа и да може да се предложи като най- голямото хоро в книгата на Гинес.

9: Фестивал на училищата по изкуствата „Младостта в изкуствата”- Учителите по физическо възпитание предлагат физически театър на младежите, които сами импровизират върху ритъма на химна на България.

10: Фестивал „Музика над вълните”- В продължение на 2 месеца няколко кораба тръгват по р. Дунав посока Виена (еднопосочен билет), като денонощно се раздават топла храна и напитки, и под звуците на музика гостите от Африка и Латинска Америка пеят песента «Тих бял Дунав», но може и някой виенски валс да прозвучи за разкош.

11: Фестивал Изкуство и култура- “ …съчетавайки ярки представления в областта на модерни народни танци, капойера, спортни танци, модерен балет, улични танци, съвременен танц, мажоретни изпълнения, брейк данс..." , се създава една обща паметна плоча от различни кости на починали артисти, които изобразяват нов монумент на заслужилите вярност и дълг към отечеството си, сътворявайки отново Ноевият ковчег, позлатен от тракийски майстори. Този ковчег е с отворени широко врати за сътрудничество и партнъорство с различни култури и мултимедийни корпорации. За тези които не могат да плуват, се раздават спасителни оранжеви жилетки и се пращат на работа в Германия за 24 месеца. След което се създава мост между немския и българския език, като се продуцира двуезичният филм "На всеки метър".

12: Фестивал на слънцето и огъня – Закриване на програмата за култура през 2013 година, защото започва глобално затопляне и вече не е необходимо да се ползват офиси, да се плащат сметки за отопление и подгряване на водата, като целият български народ се настанява на палатки под слънцето, близо до язовири пълни е риба, до ниви засяти с царевица и соя, до реки където има еко натурални тоалетни, където политици, кметове и обикновенният народ под звуците на гайди, мандолини и перкусии живеят охолно и помагайки си поддържат огъня, където барбекюто не загасва, а луната и слънцето да са винаги в равноденствие.


От автора: описание - с особени белези на лицето, белег от изгаряне на лявата буза, нарича себе си хореограф-мутант. Сред тези които я познават, се ползва с уважение и респект. Останалите имат съмнение за нейните лични и професионални качества.

1 коментар:

  1. Галя, не губиш лесно чувството си за хумор...това най-много харесвам в теб. Аз нещо много сериозно го давам и си доскучавам сама на себе си...пфу! Най ми хареса "МУзика по вълните" - Бразилци да пеят "Тих бял ДУнав" е вълнуващо ;)Чудя се в кой век са балет Арабеск с техните чорапки...

    ОтговорИзтриване

ПРЕДПОЧИТАНИЯ ЗА ТАНЦ блог платформа с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура"

    Автор Виолета Витанова Виолета Витанова е артист на свободна практика в областта на съвременния танц и пърформанс. Завършва магистра...