Търсене

понеделник, 19 март 2012 г.

Фондация „Етюд” представя:

25 април, 15.00 ч. – откриване
 на фото изложба Танц и образ

зала „Гъливер”
Танц и образ
сборна фото изложба на приятели на фондация „Етюд" - Лиляна Дворянова (България), Светослав Николов (България) и Ани Колиър (САЩ/България). Темата, която ги свързва, е „Танцуващото тяло” - щастливо, тъжно, сънуващо, разказващо, мечтаещо, тяло-език, желание, образ.

зала „Безименна”
Отражения от Ню Йорк
изложба фотоколажи с автор Ани Колиър (САЩ/България)
Фондация „Етюд”. основана от Ани Колиър, подпомага проекти за танцови и театрални спектакли, участие в танцови конкурси и фестивали, изложби, музика, литература и други дейности, свързани с българското танцово изкуство. В творческите си търсения Ани Колиър ползва разнообразни изразни средства. Тръгнала от класическия балет, модерния танц и хореографията, през последните години интересът й се съсредоточава във видеоарта и фотогрфията.

26 април-11 май, всеки ден от 15.00 ч. до 19.00 ч., без събота и неделя
Вход свободен и за двете изложби


25 април (сряда) и 2 май (сряда)
Видео Филми, Червена зала

17.00 ч.
История на съвременен танц (документален филм, САЩ, 2008, 52 мин.)
В тази програма, танцови историци, инструктори и хореографи проследяват еволюцията на модерния и постмодерен танц. Те изследват влиянията на пионерите на модерния танц като A.Дънкан, Л. Фулър, Р. Дени, T.Шон, Д. Баланчин, M. Греъм, Р.Лабан, М. Вигмън, Х.Тамарис, Д. Хъмфри, Ч. Уайдмън, Х. Лимон, A. Соколов, E. Ейли, Дънам, M. Кънингам, П. Тейлър, E. Хокинс, E.Николайс и Пина Бауш.

18.15 ч.
Матс Ек (документален филм, САЩ, 2000, 59 мин.)
Матс Ек обсъжда своята богата кариера, подхода си към хореографията и идеите си за изразителната сила на движението. Включени са сцени от балетни изпълнения и интервюта с членове на семейството на Матс Eк.

19.30 ч.
Пилоболус (документален филм, САЩ, 1997, 60 мин.)
Тази програма представя танцовата трупа „Пилоболус”. Включени са интервюта с артистичните директори Алисън Чейс и Майкъл Трейси, както и пълни записи на представленията „Walklyndon” (1971), „Aeros” (1996), „Solo From the Empty Suitor” (1980) и „Olympic Dances” (1997).


20.30 ч.

Танц за камера (документален филм, САЩ, 2003, 95 мин.)
Тази програма представя шест танцови филми, избрани от фестивали в Европа и Северна Америка. Включени са „Reines d'Un Jour” на Мари Несполо и Кристин Кунг; „Measure” на Дейна Хепсън; „Rest in Peace” на Hans Hof ансамбъл; „A Village Trillogy” на Лора Тейлър; „Cornered” на Майкъл Даунинг и „Contrecoup” на хореографа Гилерме Ботельо.

Филмите са в оригинал, без превод.
Вход за отделна прожекция: 2 лв.
Абонамент за четирите прожекции: 6 лв.

26 и 27 април (четвъртък и петък) 19.30 ч.
6-то издание на Танцов концерт, Червена зала

През 2012 за шести път фондацията организира Танцови концерти, кaто предоставя възможност за изява на български хореографи и танцьори. В програмата участват утвърдени и млади артисти, работещи в сферата на съвременният танц, търсейки идентичност, опитвайки се да запазят чувството си за хумор, експериментирайки със себе си и с историческото наследство. Няколко кратки хореографии в една вечер. Aнализирайки настоящето, разглеждаме изкуството като въпрос на време и подпис. Дали можем да бъдем оригинални? Въпрос, който ще провокираме заедно.
Времетраене: 90 мин.
Вход: 6 лв.

приемаме предложения за танцовият концерт на 26,27 април до 5 април на сайта на фондацията: http://www.etudbg.com/Site/etud.html
blackcproduction@hotmail.com
galiaborissova@gmail.com

условия за участие:
Условията са хореографията да е нова премиера, да не e по - дълга от 15 мин. и да не е показвана на предишните концерти. Кандидатите трябва да имат поне едно професионално участие. Това издание ще толерира премиери, които са насочени към образователната ни програма. Можете да представите копия на известни хореографи от далечното или близкото минало. Mожете не само да възстановите стари хореографии на пионерите на модерния и пост-модерният танц, но и да създадете нови оригинали провокирани от световните примери, експерименти или тенденции на съвременният танц и пърформанс.
Tемата е «изкуството е само въпрос на време и подпис».
Моля бъдете внимателни в използването на музика без осигурени авторски права, както и ако цитирате някого в хореографията си, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА споменете името на създателя на оригинала.

Моля изпратете писмо с попълнен формуляр:
Име на хореографа:
Изпълнители:
Заглавие:
Музика:
Дължина:
Кратко описание на идеята:
Видео линк: (ако нямамте запис на хореографията, моля да ме извикате на репетиция, за да преценим дали ще допуснем творбата)
Поради ограниченият брoй места в Червената къща този път организираме концерта в две поредни вечери, затова моля ви да ме уведомите, на коя дата можете да представите хореографията или искате да участвате и на двете?

Няма коментари:

Публикуване на коментар