Търсене

неделя, 5 юни 2016 г.

програмата на първото издание на фестивал „ЕТЮДИ И ПРИЯТЕЛИ“


Фондация „Етюд“
представя
фестивал „ЕТЮДИ И ПРИЯТЕЛИ“
20 юни (понеделник) – 25 юни (събота) 2016 г.

ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК)
19:30ч.


20 юни (понеделник) – „ЛИРИЗЪМ | LYRICISM“ – Манолис Ципос (Белгия), Красен Кръстев (Швейцария/България)
/19:30 ч., ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК)/


Какво би било, ако обектите съществуват единствено благодарение на погледа ни? „Лиризъм“ ни подканва да възприемем техния резонанс, да изследваме техните репрезентации и да се отворим за тяхната аура. „Лебедово езеро“ и други класически хореографски обекти от канона са хванати в пространството на ready-made естетиките и Таперуер културата. „Лиризъм“ отново се обръща към цялото тяло на театралния апарат, хореографирано пространство, което ражда физически, емоционално и интелектуално движение. Спектакълът отключва диалог между обектите (животни, езеро, Tupperware кутии, осветление, музика) в пространството, с хореография, изпълнена от една мъжка балерина. Следвайки мисълта на Хито Щойерл (Hyto Steyerl), според която аурата и духа на всеки обект е пряко зависим от количеството работа, необходима за неговото създаване, „Лиризъм“ прави опит да отключи поетическите условия, в рамките на които се случва това създаване.          фотограф: Джоша Стефенс/LAZOO

концепция и хореография: Манолис Ципос
изпълнители: Красен Кръстев, Tupperware Lady, Манолис Ципос
звуков дизайн: Джулиан Хетцел
асистент светлинен дизайн: Мачей Шадо
конструкция лебеди: Бастиен Гашет, Йохан Йенсен Килдсен
фотограф: Джоша Стефенс/LAZOO


                фотограф: Джоша Стефенс/LAZOO

„Лиризъм“ има премиера на 5 декември 2014 г. в Лозана, по време на фестивала LES URBAINES, а през март 2016 г. излиза финалната версия, която е показана в театър Frascati в Амстердам на фестивала NIEUW WERK. Спектакълът е част от програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, финансирана от Столична програма „Култура“ за 2016 г..


21 юни (вторник) – „ТОТАЛНА ЩЕТА“ – Ани Васева, Леонид Йовчев, Галя Костадинова
/19:30 ч., ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК)/


„Тотална щета“ комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти. Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя. Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога - косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена „Тотална щета“. „Няма пречки пред любовта (освен физически)“.


                                                 фотограф: Георги Димитров (JoroAranjoro)

автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков
участват: Леонид Йовчев и Галя Костадинова
фотограф: Георги Димитров (JoroAranjoro)

Проектът е финансиран от Програма „Култура” на Столична община за 2016 г.


Център за култура и дебат „Червената къща“
19:30 ч.


22 юни (сряда) – „ТАНЦУВАМ МАРИЯ КАЛАС“ – Галина Борисова 

19:30 ч. Център за култура и дебат „Червената къща“/ 

Галина Борисова изследва няколко женски образи от познати опери, станали емблематични за времето на 19 век. Танц за безсмислието от превъзходство, слабостта на чувствата и силата на съдбата. Оперната дива Мария Калас доказва това.

                                                      фотограф: Ани Колиер

                                                    фотограф: Деница Дикова

идея, хореография и изпълнение: Галина Борисова
сценография: Адриана Андреева
музика: оперни арии Bel Canto в изпълнение на Мария Калас
осветление: Росен Михайлов
репетитор: Елисавета Груева
превод на интервюта: Ангелина Георгиева
фотограф: Ани Колер

Представлението се реализира с финансовата подкрепата на Ани и Нейтън Колиер.


23 юни (четвъртък) – „НАШЕТО ПОСЛЕДНО ПА ДЕ ДЬО” – Вили Прагер, Ива Свещарова 
19:30 ч., Център за култура и дебат „Червената къща“

„Нашето последно па де дьо“ по Галина Борисова не е нито копие на оригинала, нито „авторска интерпретация“, а оригинал-фантом, мутация на изходното произведение.
Ива Свещарова и Вили Прагер открояват специфични черти от творчеството на хореографа-мутант (както тя сама нарича себе си) Галина Борисова, присвояват ги и ги трансформират. Кражба ли е това или отдаване на почит? Обективен портрет или субективна интерпретация? И как изобщо може да се прави представление за „жив класик“ без при това той да бъде превърнат в музеен експонат?
В представлението са използвани три хореографии на Галина Борисова от „Търсейки Версавия“ (2001 г.), „Alfred’s best friends“ (2003 г.) и „Хуанита Хилдегард Бо“ (2004 г.)

                                               фотограф: Деница Русева


идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер
драматург: Ани Васева
живопис: Борис Делчев
фотограф: Деница Русева
ПР: Миалена Халваджийска

Представлението се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и фондация „Етюд“, в партньорство с Център за култура и дебат „Червената къща“.Специални благодарности на: Галина Борисова, Гьоте – институт в България и клуб за социални игри „Каркасон“ .

24 юни (петък) – „САЛОМЕ“ – Мирослав Йорданов, Мирослава Захова
Продукция на „Кинестетик Проджект“ 
 
19:30 ч., Център за култура и дебат „Червената къща“

„Саломе“ е представление за желанието. Възползвайки се от многобройните интерпретации на класическата тема, представлението свежда присъствието на изпълнителя до настоятелно желаещо тяло, което флиртува с клишетата за съблазняване.
Фокусът на представлението и сценичното пространство са свити до тъсна пътека, която води до необратимата точка, в която желанието среща своя обект и замества реалността.


фотограф: Деан Стоев

хореография: Мирослав Йорданов
музика: Емилиян Гацов – Елби
графичен дизайн: Георги Шаров
изпълнение:Мирослава Захова

Представлението не е подходящо за лица под 16 години.
Представлението се реализира в партньорство с галерия „Графит“ и „Фабрика 126“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фонд „Култура“ на Община Варна.


Галерия ЕТЮД
/пл. Журналист ул. Ц. Церковски 34/
25 юни (събота)
15:00ч.
откриване изложба „Ню Йорк – cityscapes“ на Ани Колиер


Ани Колиер живее и работи в САЩ от 1990 г. Завършва Балетното училище в София. Танцува с Държавен музикален театър и балет „Арабеск“ и е позната на българската публика от завръщанията й в родината, където представя спектакли в НДК, Национална Софийска опера и театър „София“.
Ани Колиер е хореограф, танцьор, продуцент и основател на фондация „Етюд“. В последните десет години тя се занимава и с видео, прави два документални филма и интересът й се пренасочва към фотографията и дигиталните колажи. Участва в изложби в САЩ и България и снима документално за трупи като Марк Морис Денс Груп и Гелси Къркланд Академия.


                          фотограф: Ани Колиер

Всички представления се осъществяват с финансовата подкрепа на фондация „Етюд“ и са част от програмата на първото издание на фестивал „Етюди и приятели“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар