неделя, 5 юни 2016 г.

Канонизиране на канона - водещ Манолис Ципос

Канонизиране на канона
Уъркшоп на Манолис Ципос (Гърция)
18 юни,  ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК
10:00 ч. - 14:30 ч.
Ателието е насочено към танцьори, хореографи, актьори с добра движенческа подготовка. Резултатите от уъркшопа ще бъдат представени пред публика в края на процеса. 


В уъркшопа, който ще съпътства представянето на спектакъла „Лиризъм“ на Манолис Ципос, участниците заедно с хореографа ще се занимаят с част от материала на самото представление, а именно хореографската серия от „Следобедът на един фавн”. Движенията ще бъдат наново употребени за създаването на канон. Въпросът, който ще се изследва, е как концептуалният и физически апарат на вече канонизирана хореография, която принадлежи на колективната памет и на историята на танца, може да бъде актуализирана в съвремието. Какво един ready-made обект, идващ от миналото, може да сподели с нас днес? Може ли все още да произвежда феномена на лиризма? Ако да, по какъв начин може това да бъде ценно?  

Манолис Ципос (1979) е интердисциплинарен артист, роден в Атина, Гърция. По настоящем живее в Брюксел. Работил е като хореограф в Research Studios #2 на знаменитото училище за съвременен танц на Анна Тереза Де Кеерсмакер P.A.R.T.S. Сценичната му работа е представяна на много места в Европа. Съосновател е на перформативната група Nova Melancholia и Институтът за изследване на живи изкуства |Π| в Атина. Завършва Науки за околната среда, както и магистратура по политически науки. През 2012 г. се дипломира в престижната холандска програма DasArts, където днес модерира различни уъркшопи. Манолис Ципос работи и като танцов драматург в сътрудничество с различни артисти. Награждаван е за своята проза и поезия. Неговите хибридни текстове, резултат от работата му в областта на съвременните изпълнителски изкуства, са представяни на международния фестивал в Авиньон, в театър FRASCATI, Амстердам, в Гръцкия национален театър, на един от най-известните фестивали в Гърция –Athens Festival и на много други места. Има публикувани текстове на гръцки и на френски език.

Работен език на ателието: английски.
За да заявите участие, изпратете вашето CV на английски на dnk@ndk.bg до 15 юни.



                                                  фотограф: Джоша Стефенс/LAZOO

Гостуването на Манолис Ципос се осъществява в рамките на първото издание на фестивала 'Етюди и приятели', с финансовата подкрепа на  фондация Етюд и е част от програмата „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, финансирана от Столична програма „Култура“ за 2016 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ПРЕДПОЧИТАНИЯ ЗА ТАНЦ блог платформа с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура"

    Автор Виолета Витанова Виолета Витанова е артист на свободна практика в областта на съвременния танц и пърформанс. Завършва магистра...