четвъртък, 26 юли 2018 г.

лични предпочитания за танц-блог платформа

                ЛИЧНИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ ЗА ТАНЦ


Текстовете в този блог са изготвени с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" 

                                                                                                                                 

Блогът ни информира за критични дискурси, задава въпроси и отваря нови възможности за това как трябва да гледаме танца. Повечето критики и анализи се позовават на дълги години наблюдения и практика, като се опитват да представят различни гледни точки. Целта е да бъде забелязано нееднозначното и разнопосочно мнение по доста въпроси, свързани със съвременния танц и пърформанс. Танцът като променяща се практика и нейното овладяване и опитомяване от последните години. Текстовете осведомяват, активират и провокират дискусии. Те установяват направеното като дестабилизират до някъде епистемологичното основание, на което се позовава танцовата практика.

                                                            снимка: личен архив

През последните години забелязваме нееднозначно и разнопосочно мнение по доста въпроси, свързани със съвременния танц и пърформанс. Точно поради тази причина имаме голяма нужда от говорене, критични текстове за предпочитания в танцовите практики и анализирането на тенденциите и комформизма, наложени от пазара, културната индустрия и масовия вкус. “Лични предпочитания” е едногодишна работа по създаването на блог-платформа, информираща ни за: различни танцови практики; интервюта с български действащи хореографи и танцьори; откъси от преводни текстове за танц от последните години; критически текстове за нови танцови премиери 2018/19г.

Как изглежда днес танца, какво го движи и какво му пречи. Какво се случва в момента у нас, какво ни липсва, какво ни привлича, какво ни отблъсква и какви са предимствата, оставайки да работим тук и сега у нас. Откъси от преводни текстове представят утвърдени техники и подходи на придвижване, изследвани в творчески процеси. Александър техника, Бартиниеф Основни Принципи, Лабан Анализи, Внезапна Композиция, Неподвижността като Тенденция, Композирането като Избор, Мотаенето по Сцената, Танцът след Буто, Хореографията като Подреждане и Избор, Хореография и Танц, интервюта с утвърдени български колективи като МетеОр, Брейн Стор Проджект и др. Танцът като алтернативна сценична форма. Aнализи и блогърски дискусии на хореографи и танцьори като Мартин Спамберг, Джонатан Бъроуз, откъси от книгата THE COMING BOOGIE WOOGIE, издадена през 2012г. и др. ни запознават със сценичната практиката в полето на съвременните изпълнителски изкуства.

                                                          снимка: Ани Колиер

Критики и начини как да се движим по-функционално и ефективно са писани и публикувани от много практици, критици и хореографи. Доста оскъдни обаче са такива текстове на български език, разглеждащи танцът като алтернативна сценична форма. Събраните на едно място тематични текстове провокират и запознават както по-широката публика от последователи, така и професионалната сцена, която има нужда от повече говорене за танцовите практики и обучение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ПРЕДПОЧИТАНИЯ ЗА ТАНЦ блог платформа с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура"

    Автор Виолета Витанова Виолета Витанова е артист на свободна практика в областта на съвременния танц и пърформанс. Завършва магистра...