четвъртък, 11 март 2021 г.

Осъзнатата осведоменост

 

                                     Галина Борисова "On the set of the tempest" Гейнсвил, Флорида


Обучението е това да научим, че нещо е възможно. Страхът, че няма да успеем да изучим всичкото знание ни тормози и обезкуражава, но въпреки това усилието да опознаем нещо е приятно занимание. Обикновено се предпазваме да се случи процес и постоянно се извиняваме, че все нещо ни спира да направим първите стъпки. Невротичното ни страдание е липсата на въображение и фантазия. Как да осъзнаваме текущия процес, за да придобием някаква осведоменост? Цялото ни въвличане в процесите е да сложим всичките парчета на масата и да ги направим едно цяло. Как да събудим спонтанното в един по-осъзнат процес? Да направим света едно цяло, да не се събуждаме със затворени очи, да възприемаме повече усещания, които да подкрепят фантазията ни, да осъзнаем значенията, които да не са само един смущаващ фактор. Как да балансираме колапса между обективното и субективното, защото нашият опит е все пак някакъв опит. Как да освободим съзнанието си от каквото и да е, или от нещо определено, за да отворим място за нови по-съществени неща?

Осведомеността е начин да елиминираме извинителните пречки и да се заемем с осъзнаване на действителността, другите, или просто да се заемем със себе си.

„През деня сме по-отворени към другите, вечерта и през нощта - към нас, през лятото -  навън, а зимата – навътре.“  Това са правила, които може да се следват, но не е задължително и непременно. Ако имате импулс през лятото да си стоите у дома, докато другите са на плажа или в планината, можете да използвате този импулс, за да задвижите нещо несвършено, което сте искали да направите, но не сте имали време или достатъчен импулс, за да го направите. Можете да четете, пишете, описвате, записвате, преписвате, подреждате, размествате, докато не решите да сложите финалната точка. Или пък ако страдате от безсъние – да използвате нощта за размишления относно нещата, които можете да промените, но все не намирате сили. Ако импулсите ви не са нещо обичайно, не сте спонтанен, можете съзнателно да си създавате задачи, които да отхвърляте за определен период. Осведомеността помага!
 
Текстът в този блог е изготвен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура

                                                                                                                         
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ПРЕДПОЧИТАНИЯ ЗА ТАНЦ блог платформа с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура"

    Автор Виолета Витанова Виолета Витанова е артист на свободна практика в областта на съвременния танц и пърформанс. Завършва магистра...