петък, 1 февруари 2019 г.

рекурсии, прекалено много, твърде скоро, тренинги, екстатични вибрации и транспозиции

9 част

recursion – рекурсия

Това е процес или процедура, когато някой от процеса предизвиква процедура. Например в математиката, рекурсия се използва във всички видове неща при смятането, където рекурсията е необходима като диференциално уравнение. За да разберем рекурсията, трябва да разберем разликата между процедурата и протичането на процедура.  Процедурата има стъпки, които трябва да се извървят, основани на правила. Протичането на процедурата включва правилата и самото придвижване от действия и стъпки. Нещо като готварска книга, където следваме възможните стъпки - докато протича процедурата, ние всъщност приготвяме вечерята. 

 колаж:Галина Борисова

too much, too soon - прекалено много, твърде скоро

TOO MUCH TOO SOON е заглавието на втория албум на легендарната рок група The New York Dalls: група, която изобщо нищо не е открила, а е направила повече перверзни неща (група, която е съсипала много хотелски стаи), отколкото да е група, която е написала песни; бандата, която се облича ексцентрично, така че даже и кралицата не може да си го представи; рок звезди на по-високи токчета, отколкото техните фенове, представлявайки арогантност, пеейки без условности за същността на rock n’rollне музиката, а стилът, който може да направи Леми да изглежда като тийнейджър от Ню Джърси.
The New York Dalls са мит. Някои казват, че след втория си албум групата се разпада. След техният забележителен финал, някои от членовете продължават успешно да  пеят punk и  new-wave tsunami. Един от най-успешните от групата, Джони Тъндерс (който е най-екстравагантният в облеклото си) заминава за Швеция заедно с графичната дизайнерка Лоте Суна (която прави плакатите на повечето фестивали за танц през 90‘те в Стокхолм).
Too much, too soon (прекалено много, твърде скоро) не е само състояние и подход преди всичко за артистичните практики, но и е начин за живота въобще. Метод, който е описателен в своя произход. Той е всичко, което описахме, но и определено различен от стратегиите на rock n’ roll: Първо живей, после умри! Това е нещо, което предлага автентичност по-скоро до мъжествеността, телените жици и петрола, а не толкова да се съотнася до измиването на зъбите.
Too much, too soon(прекалено много, твърде скоро) е зрелище, то премахва автентичността и обича суетата, харесва изкуствените кожи, плаши ни с пистолети и носи всякакви амуниции като скъпоценности. Скептично е към Джак Даниелс, и като всичко химично, може да не си мие зъбите, но пък затова си полира ноктите. Може да наречем too much, too soon; “The importance of been plastic.

training – тренинг

Тренингът е мъчение. Докато серотонинът, ендорфинът и адреналинът станат ритъм, който започва да прониква бавно, унция по унция, превръщайки тялото в (но все още не) състояние на екстатична вибрация. Този процес е сложна работа и е само за тези, които знаят как да се трудят. Най-често срещното (но не дълготрайно, нито трансформативно) насочване към такова обучение е да се мрази процесът, но да се обожава резултатът. Например силната физическа травма се избягва; здрави седалищни мускули и отпуснат трицепс. Но в този случай цялата тръпка от физическата травма е пренебрегната и оттук зависимостта от такива режими на обучение/тренинги е напълно забравена.

" Lost chicks" проект на Гильотин театър, Стокхолм

transposition- транспозиции

Чакайки, имаме дистанция
В тази дистанция имаме поле
В това поле има серии
В тези серии има повърхност
В тези повърхности има чист ресурс
В този чист ресурс има невидими материалности, мрежи
В тези невидими материалности, мрежи - има стойност
В тази стойност има глупост
В тази глупост има образец
В този образец има случка
В тази случка има прекъсване
В това прекъсване има огледало
В това огледало има око

Окото омекотява огледалото
Огледалото намушква прекъсването
Кървящото прекъсване замърсява събитието
Кървавото събитие скача върху модела
Деформираният модел изхвърля глупостите
Изместените глупости отвличат стойността
Привидната стойност отвлича невидимите материали/мрежи
Невидимите материали/мрежи поглъщат чистия ресурс
Останалият чист ресурс е хванат от повърхността
Заплетената повърхност се срива в серията
Разбитата поредица гъделичка полето
Усмихнатото поле елиминира дистанцията
Невидимата дистанция подменя очакването


Текстът в този блог е изготвен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура

                                                                                                                         





-->

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ПРЕДПОЧИТАНИЯ ЗА ТАНЦ блог платформа с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура"

    Автор Виолета Витанова Виолета Витанова е артист на свободна практика в областта на съвременния танц и пърформанс. Завършва магистра...