вторник, 2 февруари 2021 г.

Етимологии на Ролан Барт, нещо като речник на думите

Цитати:

 

„Когато пише разочарование, това означава изоставяне“

 

В танцът изоставянето на техническите възможности води до разочарование на много колеги и зрители, пренебрегват се показност и безпредметно демонстриране на техника, но пък такова „изоставяне“ помага да се тръгне по друг път, където си мисля, че може да се изследва свободно и дистанцирано. Не е нужно да смайваме, достатъчно е да сме верни и деликатни и да омайваме… а „изоставеното“ не е слабост или отказ, по-скоро е сила за детерминиране на поведение! Ограниченията помагат, аскетизмът – също!

 

„Отвратителен – за отхвърляне“

 

В танцът може да се отхвърли всичко, може да не се танцува, да не се занимаваме с тялото, да не се движим по начин, по който другите са го правили; танцът може да е статичен, захвърлен, отвратителен и въпреки това да ни е симпатично неговото отхвърляне.

 

„Мил – който може да бъде обичан“

 

Танцът винаги е обичан, защото той е безобиден. Колкото и да е социален, политически или демократичен, той не може да навреди. Затова всичко го обичат, въпреки, че малко го практикуват.

 

„Образ, отражение – подражание“

 

Танцът може и да не се занимава с образи, но той винаги е отражение на случващото се. Подражанието на отминали клишета и метафори, води до повторение на образите. А когато те са създадени от поколенията преди нас по достоен образ и подобие, няма смисъл да копираме образците. По-добре да отразяваме новата реалност и действителност, които са ни по-близки и по-разбираеми.

 

„Несигурен – който може да бъде умоляван, трогнат“

 

Несигурността си личи на сцената. Личи си и в живота. Но ако в живота несигурността все още може да ни трогва, то в изкуството тя определено отблъсква.

 

„Оценка – обосноваване на ценност“

 

Ако въобще можем да сме сигурни, че нещо е ценно и обосновано, поради субективни причини и разнообразие на гледни точки. Оценката трябва да се стреми да е обективна и да обосновава някакви ценности. Ако въобще е полезно да се оценява.

 

„Палавост – вихрено въртене“

 

Какво по забавно от палавото отношение към действителността. Всичко се завихря в даден момент и ние само можем да приветстваме такова „завъртяно“ поведение.

 

„Задължение – връзка“

 

Задължението на артиста е да ни учи, въпреки че той може да се съгласява или да не се съгласява с наследството от миналото. Но даже и да не използваме историята, връзката ни с културните явления е задължение на всеки творец.

 

„Определение – очертаване на граници“

 

Колкото повече отменяме границите, толкова повече те се очертават. Очертаването на възможностите ограничава, то не може да стимулира. 


снимка: Велин Белев

 

Текстът в този блог е изготвен с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура

                                                                                                                         

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ПРЕДПОЧИТАНИЯ ЗА ТАНЦ блог платформа с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура"

    Автор Виолета Витанова Виолета Витанова е артист на свободна практика в областта на съвременния танц и пърформанс. Завършва магистра...